fbpx
728 x 90

Томатна (р)еволюція зі смаком успіху від «Сингенти»

Компанія «Сингента» відкрила Дослідницько-Демонстраційний Центр для захищеного ґрунту

Як виглядають інновації у тепличному раю України усі охочі мали можливість побачити 2 червня 2018 р. Цей день запам’ятається для малих і середніх виробників тепличної овочевої продукції відкриттям Дослідницько-Демонстраційного Центру компанії «Сингента» у самому серці тепличної індустрії нашої держави – Кам’янсько-Дніпровському районі Запорізької обл. (ред. довідка – від інших р-нів області відрізняється помірно-континентальним кліматом, родючими ґрунтами і близькістю підземних вод. Таке поєднання дає можливість індивідуальним тепличним господарствам регіону вирощувати левову частку ранніх овочів нашої держави та називатися «овочевою столицею» України).

За роки плідної співпраці з товаровиробниками овочевої продукції регіону компанія «Сингента» провела багато семінарів, які, зазвичай, обмежувалися теоретичною частиною та сесією запитань-відповідей. Відкриття Дослідницько-Демонстраційного Центру, певною мірою стало історичним моментом, оскільки, взаємини з партнерами та клієнтами відтепер перейшли на інший рівень. Нині ринок тепличних овочів насичений різноманітною продукцією, тож вирішальними чинниками конкурентоздатності гібриду стають не лише урожайність та кількість днів до початку плодоношення, а й стійкість до різноманітних факторів довкілля та якісні характеристики продукту. Тому дуже важливо отримувати зворотній зв’язок від виробників щодо їх вражень від нових гібридів. Для цього у селі Водяному компанія «Сингента» вирішила відкрити Дослідницько-Демонстраційний Центр для захищеного ґрунту, де окрім демонстраційних ділянок представлено також дрібноділянкові досліди із вивчення нових гібридів безпосередньо від селекціонерів. Демо-Центр працюватиме на постійній основі, тож усі бажаючі познайомитися з новинками та глибше зануритися в особливості їх вирощування можуть вільно заходити у теплицю, оглядати рослини, дегустувати продукцію, спілкуватися з фахівцями та отримувати відповіді на свої запитання.

Тенденції ринку томатів України

Розпочався захід з теоретичної частини, яка проходила у Будинку Культури м. Кам’янка-Дніпровська. Після спілкування було організовано переїзд комфортабельними автобусами на демонстраційну ділянку у с. Водяне, де учасники мали можливість оглянути рослини та скуштувати плоди нових гібридів томату.

Відкриваючи теоретичну частину, Олександр Яцик, керівник відділу насіння овочевих культур в Україні, акцентував увагу присутніх на динамічних змінах, які спостерігаються на ринку споживання тепличної продукції, існуючій конкуренції серед виробників насіння, впливу екстремальних кліматичних умов на агротехнології. Він побажав гарного продуктивного робочого дня і зазначив: «Бути професіоналом своєї справи — це означає, що ніколи не пізно навчатися. І ми маємо постійно вдосконалювати наші агротехнології та гібриди, щоб у них з’являлося більше стійкості, а також більш рання і пізня концентрована віддача врожаю».

Андрій Ткач, менеджер групи пасльонових культур, перш, ніж характеризувати нові гібриди, коротко проаналізував тенденції ринку томатів України: «Є різні типи виробництва томата і ви є однією із найбільших його складових, оскільки, по-перше, плівковий ринок найбільший, а, по-друге, Камянсько-Дніпровский район — це найбільший томатний ринок України, який впливає на ціноутворення не тільки всередині країни, а й на ціни у сусідніх країнах».

Скляні теплиці. За його словами, на створення 1 га скляних теплиць потрібно інвестувати більше 1 млн доларів, тому ринок скляних теплиць характеризується відносною стабільністю за площами. Площа під томатом у зимових теплицях становить нині майже 130 га, а огірок займає 350 га. За останні десятиріччя в усіх пострадянських країнах огірок втричі переважає томат у структурі посівних площ у скляних теплицях.

Плівкові теплиці. Сегмент плівкових теплиць розвивається дуже швидко у більшості регіонів. Багато фермерів на заході та у центрі нашої країни переходять із відкритого ґрунту на плівкові теплиці. Загальна площа їх по країні близько 10 тис. га, з них томати займають 3,5 тис. га, під огірком сконцентровано 4-4,5 тис. га, а решту відведено під перець та інші культури. Протягом останніх років рожевоплідні томати займають 45-50% ринку виробництва плівкових томатів, що призводить до падіння комерційного інтересу до його вирощування.

Відкритий ґрунт. Площі під такими томатами в Україні становлять 16 тис. га. Переважну більшість займають томати для переробки на томатну пасту, соки та інше, які вирощують на площі 13 тис. га, і є тенденція до збільшення частки на ринку. А от площі під томатами для свіжого ринку поступово зменшуються (зараз — 3 тис. га), оскільки, ритейл вимагає стабільно тривалого постачання якісної продукції, яке може забезпечити лише закритий ґрунт.

Лінійка нових напівдетермінантних гібридів томату

«Наша компанія намагається йти в ногу з часом і відповідати вимогам ринку. Тому ті гібриди, які сьогодні представлені, на порядок вище тих, які ми продавали до цього, і не тільки за урожайністю, а й за іншими ринковими вимогами. Сьогодні ми вам представляємо лінійку нових напівдетермінантних гібридів томату, які протягом цього і наступного року входитимуть до нашого портфелю і приноситимуть вам прибуток і задоволення від їх вирощування:

Капонет F1  — вже протягом трьох років ми вивчаємо цей напівдетермінантний гібрид та очікуємо, що в липні – серпні цього року його зареєструють і насіння поступить в українську торгову мережу. Це один з гібридів, покликаний замінити в майбутньому Гравітет F1. Порівняно з останнім рослини Капонету відзначаються більш генеративним ростом, завдяки чому за густоти стояння 3,3 р-ни/м2 формують 10 кг/м2 одномірних презентабельних плодів насиченого темно-червоного з блиском кольору. За даними наших досліджень, проведених у 4 локаціях, у середньому плоди достигають на 51-53 день, а до 30 % плодів можуть утворювати «носик» і сьогодні ви це побачите в теплиці.

Девонет F1  — для реалізації насіння надійде, орієнтовно, на початку 2019 р. і має шанс стати одним з найпопулярніших гібридів, які ми реалізовували у своїй історії, оскільки, серед представлених на ринку є найбільш раннім, на 48-50 день після висаджування розсади вступає у плодоношення. Ми його рекомендуємо для першого обороту, де за дефіциту тепла і світла у ранньовесняний період рослини прекрасно зав’язують плоди на перших китицях і забезпечують найвищий ранній і загальний врожай  порівняно з гібридами інших компаній. Зокрема у 2017 р. за першу вибірку збирали 2,1 кг/м2 та 5,6 кг/м2 за перші 3 вибірки. Характеризується стійкістю до бурої плямистості; плоди великі, середньою масою 200-210 г.

Меланет F1  — починає достигати на 53-55 день; рослини високорослі. Завдяки тривалому періоду плодоношення, можна вирощувати протягом усього сезону. Закладає до 12 китиць, має сильну «голову» і за навантаження 50 і більше плодів не «вершкується». Це один із найтранспортабельніших гібридів на ринку. Відрізняється своїм привабливим забарвленням та наявністю «носика» на плодах, середня маса яких становить 145-150 г. Вони вирівняні за всіма зборами.

 Високорослі гібриди для першого та другого обороту

Тепер я хочу представити вам наші високорослі гібриди, оскільки, по-перше, є новинки, а, по-друге, з’явилися запитання стосовно раніше виведених на ринок гібридів, тому я хотів би на них зупинитися і надати виробникам актуальну інформацію, яка допоможе оптимізувати процес вирощування.

Барібін F1  — це ранній гібрид генеративного типу для весняного обороту (раніше — значить прибутковіше). Утворює 12-14 китиць і навіть на перших зав’язує по 6-8 щільних плодів. Ми рекомендуємо залишати по 5 плодів, тоді вони будуть одномірні, середньою масою 200-220 г. Перевагою цього гібриду є швидкість розвитку рослини та дружня концентрована віддача врожаю, що надзвичайно важливо для ринку.

Дантіна F1  — це гібрид для другої сівозміни, який за важких літніх умов зав’язує 100% квіток і формує 6-8 плодів на видовжених китицях. Сама рослина відкрита, має довгі міжвузля завдяки чому добре провітрюється і не має проблем з сірою гниллю. Плоди  — 170-200 г, блискучі, темно-червоного забарвлення з 4-5 акуратними ребрами. У них чудово поєднались висока лежкість, відмінний смак та привабливе забарвлення.

Ладжента F1  — для досягнення максимальних прибутків ми рекомендуємо вирощувати цей рожевоплідний гібрид у другій сівозміні. Рослина компактна з короткими міжвузлями і листкова маса прикриває плоди (масою 180-200 г) від пекучого сонця. Хворобами майже не уражується; плоди не розтріскуються, завдяки чому можуть довго висіти на рослині для формування максимально насиченого смаку та рожевого забарвлення.

Мамстон F1  — ранній високорослий рожевоплідний гібрид, за вирощування якого у першій сівозміні виробники стикаються з необхідністю застосування специфічних агроприйомів (створення різниці денних і нічних температур, регулювання водного і поживного режимів, формування 2, а не 3 листків між китицями тощо) для стримування вегетативного росту і спрямовування рослини на процеси плодоношення. У зв’язку з цим вищу рентабельність можна отримати, вирощуючи цей гібрид у другій сівозміні, де він утворює 230-250-грамові тверді рожеві томати.

 Перець під плівкою зростає

Як відомо, до 2014 р. 99% кубоподібного перцю на ринку України було імпортного походження, але знецінення національної валюти призвело до росту ціни на продукцію і суттєвого зменшення на прилавках імпортної продукції. Тому нині швидко збільшуються площі під перцем у плівкових теплицях. Велика кількість товаровиробників відреагували на це тим, що переключилися з томата та огірка на виробництво перцю. Ми також відреагували і зареєстрували два гібриди перцю для вирощування у плівкових теплицях.

Екла F1  — досить ранній кубоподібний червоний перець з високою стійкістю до ураження верхівковою гниллю. Рослина відкрита, гарно розвивається і формує якісну продукцію. Розмір плодів 9х11 см (160-180 г, часто 220-250 г), а товщина стінки до 1,5 см. Якість плодів висока, як і ціна на продукцію на ринку.

Люмус F1  — жовто плідний, кубічної форми, індетермінантний гібрид. Рослина добре навантажує себе плодами за формування на 3 стебла. Плоди середньою масою 220-250 г (розмір 9х10 см). Маленька насіннєва камера і дуже товста стінка. У біологічній стиглості плоди набувають яскравого сонячного забарвлення.

 Інтерактивна робота забезпечить результат

Право перерізати червону стрічку отримала керівник підрозділу насіння овочевих культур в країнах СНД (11 країн) Наталія Допіра, яка звернулася до загалу з такими словами: «Шановні партнери, ми дуже раді вчергове бачити вас на цій плодючій землі на відкритті Дослідницько-Демонстраційного Центру для захищеного ґрунту компанії «Сингента». Я думаю, що наше цьогорічне починання дасть гарні результати, оскільки ми не просто показуємо вам нові гібриди селекції компанії «Сингента», а випробовуємо їх у тих самих умовах, в яких ви виробляєте свою продукцію. Це дуже важливо і ми сподіваємося, що після цікавої першої (лекційної) частини нашого заходу друга буде інтерактивною: коли ми ділимося своїм досвідом, а ви розповідаєте нам про свої результати і ставите питання. Я бажаю вам усім отримати по-максимуму не тільки інформацію, а й високі врожаї на ваших ділянках, щоб ваш бізнес був ще прибутковішим. Офіційно оголошую наш Дослідницько-Демонстраційний Центр відкритим».

Менеджер з роботи з ключовими клієнтами, спеціаліст із закритого ґрунту Андрій Сербінов після офіційного відкриття теплиці запросив усіх на виробничу площадку. Для зручності відвідувачів біля входу кожен міг взяти буклет зі схемою розташування гібридів:  «Ми оголошуємо вільне відвідування, тобто ви можете ходити, оглядати гібриди, ставити питання, а ми з Андрієм будемо в теплиці готові відповісти на них. Мета відкриття Демо-Центру — показати весь наш діючий сортимент та новинки у виробничих умовах, наближених до умов фермера цього регіону. У наступні роки ми демонструватимемо новинки і проводитимемо наші досліди, які закладаються не тільки для України, а й країн СНД».

Компанія «Сингента» відкрила Дослідницько-Демонстраційний Центр для захищеного ґрунту

Особисті спостереження

Варто відмітити гостинність організаторів, адже вони доклали максимум зусиль для комфортного перебування відвідувачів, які мали можливість втамувати голод і спрагу прохолодними напоями, що особливо актуально у спекотну погоду, та сприяло продуктивнішому спілкуванню та встановленню нових бізнес-контактів між учасниками.

Приємним бонусом для учасників відкриття Демо-Центру була міні-лабораторія, де кожен охочий під мікроскопом побачив, як виглядає той чи інший збудник. Адже успішне культивування овочів у спорудах захищеного ґрунту — це бізнес, який вимагає спеціальних знань, зокрема в сфері захисту рослин. Іноді, щоб правильно відповісти на запитання, які виникають у товаровиробників у процесі такої діяльності, потрібно застосовувати спеціальні інструменти. Тож фахівці із захисту рослин компанії «Сингента» надавали безкоштовні консультації щодо строків та доз застосування певних препаратів для захисту від виявлених фітопатогенів.

На закінчення заходу був ще один сюрприз — розіграш призів від компанії «Сингента» на основі заповнених учасниками реєстраційних анкет.

Ми залишали захід із твердим переконанням, що новий Дослідницько-Демонстраційний Центр, відкритий компанією «Сингента» у самому серці тепличної індустрії України, допоможе не одному малому і середньому виробнику тепличної овочевої продукції зробити бізнес прибутковішим та відчути смак успіху!

Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів