fbpx
728 x 90

Огляд світового ринку чорниці

Огляд світового ринку чорниці

Авторитетне профільне видання www.freshplaza.com представило огляд сучасного стану кон’юнктури світового ринку чорниці

Збір урожаю повільно рухається на північ. У США Каліфорнія закриває сезон, щоб пройти шлях до північно-західних штатів. У Європі збігається час дозрівання ягід на півдні та півночі. Через гарну погоду на півночі достигання розпочалося раніше, а на півдні погода не була такою сприятливою. В Іспанії урожай був несподівано більшим, тому наприкінці сезону були доступні великі обсяги. Проте загалом настрій позитивний, особливо у Франції, де кольори національної збірної (Les Blues), яка бере участь у чемпіонаті світу з футболу, збігаються із забарвленням ягід чорниці. Хоча сезон у південній півкулі підійшов до закінчення, країни Латинської Америки відкривають нові ринки, при цьому Китай є особливо привабливим. Крім того, частина чилійського сектору стурбована якістю ягід та її впливом на конкурентоспроможність країни.

Україна: більший урожай, дрібніші ягоди

Перші українські ягоди чорниці з’явилися на ринку у середині червня. Ціни на них варіюють у діапазоні від 130 до 200 грн (4,43-6,51 євро) за кілограм залежно від розміру ягоди. За словами виробників, посуха є найбільшою проблемою цього сезону. Відсутність вологи неможливо повністю компенсувати краплинним зрошенням, а це значить, що  цього року розмір ягід зменшиться. Водночас, фермери очікують більших обсягів виробництва через  вступ у плодоношення нових насаджень. З липня і надалі обсяги постачання української чорниці будуть рости.

Польські виробники постраждали від морозу

Врожай цього року не буде таким великим, як сподівалися виробники. Очікується, що дохід відповідатиме минулорічному. Падіння виробництва — це наслідки морозів на початку цього року. «Ми знали, що будуть втрати, але багато виробників сподівалися на хороший сезон, тому що морози були на початку року», — каже виробник. Розміри втрат залежать від сорту. Фермер каже, що деякі сорти можуть зазнати втрат до 50%, але на власній плантації він очікує втрати від 20 до 25% продукції. Загальний розмір збитку все ще незрозумілий. Крім морозів, тепла погода також була перешкодою. Таким чином, важко дати чіткий прогноз виробництва, оскільки водночас квітувало багато різних дерев та кущів. Тим не менше, перспективи сезону гарні. Протягом останніх двох років у Польщі було проведено маркетингову роботу, внаслідок чого ринок зростає. «У Польщі живе 40 мільйонів людей, це великий ринок, чому б не використати ці можливості?», — запитує трейдер. Більше того, експорт відбувається на декілька напрямів, зокрема Велику Британію, Німеччину та Скандинавію. Дальні ринки — Азія та Близький Схід також враховуються, але можливості там сильно залежать від ситуації на світовому ринку.

Німеччина: Тепла погода прискорює дозрівання чорниці

Постачання німецької чорниці йде стабільно завдяки теплій погоді. Однак висока температура також призвела до раннього початку внутрішнього сезону ожини, порічки та аґрусу. Чи буде це на руку чорниці — поки що важко сказати, це стане зрозумілим лише на кінець червня. Проте постачання чорниці у північній Німеччині (Luneburg Heide) розпочнеться декількома тижнями пізніше. Регіональні виробники сподіваються почати збір урожаю у другій половині липня.

Трейдери підтверджують, що досі вони мали розумний сезон імпорту, хоча різкі коливання температури в Іспанії викликали певну нестабільність у обсягах та якісних показниках. Що ж стосується вітчизняного виробництва, конкуренція з сусідніми країнами є жорсткою. Помітне розширення площі в Нідерландах та Польщі, очевидно, викликає стурбованість німецьких фахівців. Тому є сподівання, що нинішній бум чорниці трошки спаде і площа знову зменшуватиметься в довгостроковій перспективі. У будь-якому випадку, німецька чорниця має гарну репутацію завдяки високій якості і переважно органічним процесам виробництва. Данія та інші Скандинавські країни є основними ринками збуту для (північної) німецької чорниці, про що свідчать декілька трейдерів.

Франція: вперед, триколірні («Allez les blues»)

«Вперед, триколірні», безумовно, була заспівана багатьма французами на чемпіонаті світу з футболу, і якщо дивитися стосовно нашого сектору — то, як щодо того, щоб потім заповнити ці роти чорницею? «Сезон у Франції стартував в цьому році водночас з початком чемпіонату світу з футболу», — говорить трейдер з ентузіазмом. Він придумав промо-акцію з продажу ягід під гаслом: «Вперед, триколірні». Ягоди продаються в упаковках від 100 до 500 грамів.

Італія починає сезон з оптимізмом

Сезон тільки розпочався. Для того щоб охопити ринок як на півночі, так і на півдні і, передбачаючи комерційний потенціал тривалого сезону, плоди вирощують в обох частинах країни. «З огляду на старт, я очікую, нормальний сезон», — говорить трейдер. Тим не менше, є місце для росту, оскільки нові насадження вступають у плодоношення. Трейдер говорить, що зараз вони очікують, що попит зростатиме. Він бачить зміни у вимогах клієнтів, коли мова йде про упаковку, з переходом від порційних до сімейних пакетів. Сьогодні доступними є ягоди італійського виробництва за ціною 12-12,50 євро у Вероні та Турині. У Римі ягоди коштують 17 євро.

Іспанія: більші обсяги, ніж очікувалося

Через м’які температури, велику кількість опадів та хмарних днів іспанський сезон пройшов період з низьким рівнем урожайності. Цей період поступився місцем іншому з надлишковим виробництвом, що призвело до складних ринкових умов.

Нестабільна погода в цьому році завдала шкоди всім ягідним культурам. «Незважаючи на те, що чорничний сезон загалом був гарним, достигання врожаю значно сповільнилося, і ми все ще маємо значні обсяги», —  стверджує трейдер. Ця ситуація була непередбачувана, і це зробило маркетинг фруктів більш складним. «Ми думали, що пік залишився позаду, але потім більше обсягів, ніж очікувалося, стали раптово доступними», — каже трейдер.

Це збіглося з раннім стартом сезону у північній Європі та початком літньої фруктової кампанії, тому існує висока конкуренція. Завдяки високому попиту, ринок цьогоріч не провалився. Трейдери також намагаються працювати з більш віддаленими точками експорту. Великий експортер зумів потроїти відвантаження до Південно-Східної Азії.

Нідерланди: чорниця з північної та південної Європи пересікається

Через погану погоду в Південній та гарну в Північній Європі багато ягід виходять на ринок одночасно. Імпортери говорять, що пропозиція з Марокко, ймовірно, закінчиться до середини червня. Те саме стосується й Іспанії, хоча ці запаси важко оцінити за рахунок постачання з РГС. Проте якість іспанських ягід швидко знижується, що призводить до падіння її вартості та пропозиції чорниці на продаж за будь-якою ціною. Тим часом сербський сезон розпочався продуктом високої якості, але буревій з градом зруйнував там багато продукції. Скорочення загального обсягу очікується на 25%. У третій декаді червня Португалія ввійде у повне плодоношення. Ціни на португальську ягоду становлять близько 4,5-5,0 євро. Польща також почне збирати урожай у цей же час на півдні, але обсяги все одно будуть обмежені протягом перших двох тижнів. Нідерланди збиратимуть урожай після 20 червня, і через великі площі під раннім сортом ‘Duke’, очікується, що голландська пропозиція незабаром досягне високого рівня. Трейдери повідомляють, що попит на ягоди був хорошим, з багатьма промо-кампаніями у супермаркетах та плавними продажами. Пік постачання, здається, все більше збігається з південним сезоном. З вересня нижчі обсяги очікуються в Європі, що у свою чергу відкриває шлях до продуктів з Південної Америки та Південної Африки.

Бельгійський ринок зростає

В останні роки в Бельгії дуже швидко зросла частка органічної чорниці. Збільшується загальне споживання чорниці, а також частка в ньому органічної ягоди. Існує різниця в ціні близько 20% між органічною та конвенційною (звичайною) чорницею. Ця висока ціна частково пояснюється меншою урожайністю органічних ягід. Споживання чорниці в Бельгії стало популярним завдяки акціям Альберта Хейні (Albert Heijn), проведеним через Делхайзе (Delhaize). Найбільшими покупцями чорниці (звичайної та органічної) в Бельгії  є роздрібні торговці, 80-85%. У асортименті багатьох звичайних супермаркетів також представлені органічні ягоди.

США: Північний захід окуповує ринок

Каліфорнія готується до кінця сезону, після чого збір урожаю переходить в інші штати США. Нині є достатній запас, на думку трейдера. «Урожай в Каліфорнії був не настільки великим, як очікувалося в цьому році. У березні ми постраждали від заморозків, і це мало великий вплив». — У наступні тижні сезон поступово закінчиться.  «Прогнозували спекотну погоду, а спека і чорниця погано поєднуються, тому сезон, очевидно, швидко закінчиться», — каже фермер. Сезон змінюється з Каліфорнії на північний захід США. Зокрема, в середині червня почали збирати перші ягоди чорниці в штаті Орегон і відвантаження продукції триватиме тут до вересня – жовтня, завдяки наявності сучасних систем охолодження та зберігання ягід. Унікальний клімат штату ідеально підходить для вирощування органічної чорниці, попит на яку продовжує зростати, завдяки відомостям про переваги для здоров’я цієї «суперягоди»: високий вміст антиоксидантів, допомога у боротьбі з онкологічними захворюваннями, полегшення запальних процесів, наявність необхідних для організму вітамінів.

Для виробників в Джорджії, Північній та Південній Кароліні це був хороший сезон. Трейдер пояснює, що немає надлишку, тому ринок залишився в гарній рівновазі. Протягом останніх 15-20 років попит вибухнув, але зараз трейдери очікують, що це зростання сповільниться. Із закінченням сезону в Каліфорнії, ціна також має тенденцію падати . Найкращі ціни, зазвичай, тримаються одразу на старті кампанії. Коли обсяг збільшується протягом сезону, ціна падає.

Чилі: турбота про майбутнє

Регіон Нюбле (Nuble) вважається потенційним районом вирощування чорниці для експорту до США без обмежень. Сполучені Штати запровадили обмеження через виявлення гронової листовійки (Lobesia botrana) в регіонах О’Хіґґінс (O’Higgins), Мауле (Maule) та Біобіо (Bio-Bio). Було розроблене технічне рішення, яке полягало у фумігації ягід, але це було неможливо для органічних виробників і кордон США залишався закритим для них. Чорничний комітет заявив, що експорт становить 110 тис. тонн, що є рекордним обсягом. Регіон Біобіо забезпечив 32% цього обсягу. У рамках чилійського сектору були висловлені занепокоєння щодо якості чорниці. За оцінками деяких трейдерів, якість знизилася протягом останніх трьох сезонів, і це вплинуло на позицію Чилі на світовому ринку. Виробники постраждали від низки факторів, зокрема поганий догляд за насадженнями, неправильний підбір сортів, складні кліматичні фактори та екстремальну погоду. Якість ягід з інших країн, таких як Марокко, Перу, Мексика та Південна Африка, поліпшилася, і, на думку зацікавлених торговців, Чилі пасе задніх. Вони вважають, що переходу на інші сорти буде недостатньо; потрібно зробити ще більше кроків, щоб забезпечити кращу організованість ланцюга.

Перу бачить різке зростання експорту в Китай

За даними асоціації експортерів, у першому кварталі поточного року експорт становить понад 48 млн доларів; що на 229% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Дані також показують, що США є найважливішим ринком, що у грошовому виразі становить майже 32 млн доларів. Далі у рейтингу йдуть Нідерланди, Велика Британія, Канада, Китай та тринадцять менших ринків. З моменту відкриття китайського ринку в 2016 році, експорт сюди зріз вибухово. У період з січня по березень експорт перуанської чорниці в Китай досяг позначки 1,2 млн дол., що на 1270% більше, ніж за цей самий період роком раніше. Аналітики перуанської експортної асоціації (ACDEX) вказують на величезний потенціал китайського ринку. Близько 70% населення Китаю старше 25 років і є прихильниками здорового способу життя. Крім того, їхня купівельна спроможність величезна. Загалом, же за 2017 р. Перу експортувало чорниці на суму 360 млн. $.

Аргентина отримує доступ до Азії

У вересні перша партія аргентинської чорниці вирушить до Китаю. Південноамериканська країна офіційно отримала доступ до цього величезного ринку в грудні 2017. Загалом, двадцять компаній було обрано для експорту туди. Торговельне об’єднання хоче організувати рекламну кампанію в Китаї. Таїланд також відкрив свої кордони для аргентинської чорниці. З цим новим ринком Аргентина сподівається збільшити свої продажі на Далекий Схід. За повідомленнями влади, Аргентина за останні два роки отримала доступ до 120 нових ринків. Для експорту в Таїланд потрібен лише фітосанітарний сертифікат (із супровідними документами). Цього року очікують зібрати 18 тис. тонн чорниці.

Уругвай фокусується на Китаї

У травні влада Уругваю повідомила, що з Китаєм було досягнуто домовленості про те, щоб дозволити уругвайській чорниці  відкрити цей ринок. Сектор чорниці сподівається налагодити відносини з китайськими компаніями. «Угода була підписана, тепер нам потрібно лише зробити це», — сказав уругвайський міністр у травні.

Виробництво на підйомі в Австралії

Сезон чорниці, зазвичай, триває протягом літа та осені, але завдяки вирощуванню на півночі, ягоди вітчизняного виробництва можна мати на ринку цілий рік. У минулому році виробництво зросло на 25% і становило 9,6 тис. т на суму 193,6 млн дол. Це був гарний рік з погляду попиту не тільки на внутрішньому ринку, але й експорту. Австралія експортувала 356 т., заробивши 8,2 млн доларів (+62%). Майже половина (47%) експорту йшла в Гонконг. Очікується, що експорт збільшиться у найближчі роки, оскільки уряд працює над доступом на нові ринки. Імпорт скоротився на 15%  порівняно з попереднім роком. Найбільшим постачальником є Нова Зеландія, де тепло призвело до раннього початку сезону, тому на ринку був більший обсяг, ніж очікувалося. Сонячна погода мала позитивний вплив; вміст цукру виріс і якість поліпшилася.

Китай: перспективи залишаються великими

Споживання в Китаї продовжує зростати, а перспективи залишаються великими. Дріскольз Китай (Driscoll’s China) недавно передбачила, що китайський ягідний ринок може випередити США. Для того щоб задовольнити цей зростаючий попит, п’ять років тому було зроблено інвестиції, щоб дати поштовх до вирощування в Китаї. Імпорт зростає з кожним роком. У перші місяці поточного року чорницю доставляли з Перу, Чилі та Мексики. Аргентина тепер також отримала доступ. Попит зростає і внутрішнє культивування також розширюється. У цьому сезоні виробництва було достатньо для задоволення попиту. Сезон на південному сході щойно був завершений. Великі відстані в країні — досі проблема для виробників, оскільки  попит особливо високий на чорницю з високим Brix.

Джерело: freshplaza.com
Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів