fbpx
728 x 90

Європа стає органічною

Європа стає органічною

Тренд органічного споживання у Європі продовжує зростати, Україна не є виключенням у розумінні необхідності виробництва екологічно безпечних продуктів харчування

Споживання органічної їжі в Європі у 2016 р. показує продовження зростання, що згенерувало продажів на 33,5 млн євро, і на 11,4% перевищило показник попереднього року: 30,7 млн євро із загальної суми відноситься саме до Європейського Союзу (+12%), який є другим із найбільш важливих ринків «органіки» після США.

Такі дані було наведено у щорічному виданні «Світ Органічного Агровиробництва. Статистика та тенденції 2018 року» (The World of Organic Agriculture. Emerging statistics and trends 2018), яке було презентовано на відкритті щорічної міжнародної виставки BioFach у Нюрнберггу (Німеччина).

Із змісту видання стає відомо, що це сталося вже вдруге після фінансової кризи, коли ріст споживання органічної їжі виражається двозначним числом. Найбільш виражений приріст відмічено у Франції та становить 22%, або 6,74 млн €. Перше місце у рейтингу споживання органіки належить Німеччині (9,5 млн €), а третє – Італії (майже 2,5 млн €).

Збільшення площ

Дослідження, які проводили Міжнародна Федерація розвитку органічного виробництва (International Federation of Organic Agriculture Movements, IFOAM) та Дослідницький Інститут Органічного Агровиробництва  (FIBL – від абревіатури його назви німецькою), показали, що площі під органічним агровиробництвом у Європі знову збільшилися і становлять 13,5 млн га (+6,7%), з 12,1 млн га (+8,2%), що належить  ЄС.

Іспанія у цьому напрямі лідирує, майже 2 млн га у ній задіяно під органічним агровиробництвом, Франція також є одним із лідерів із 1,5 млн га. Італія збільшила площі під вирощуванням «органіки» на 300 тис га, а Франція – 216 тис га.

Загалом збільшення кількості площ під виробництвом органічної продукції у Європі відбулося на 2,7%, а безпосередньо у ЄС – 6,7%. У Ліхтенштейні збільшення кількості площ сягнуло 37,7%, в Австрії, яка посідає лідируючу позицію в ЄС, цей показник склав 21,9%.

Виробники та переробники органічної продукції

Кількість виробників, які займаються вирощуванням органічної продукції, також збільшилася на 6,9%, а їх загальна кількість в Європі становить 373 240, майже 300 тис. з яких оперують в ЄС, що відображає ріст на 10%. Найбільша кількість «органічних» товаровиробників у Туреччині (67879), за в Італії – 64210 та Іспанії – 34673.

Кількість переробних підприємств, які займаються виробництвом органічних продуктів харчування, у Європі зросла на 10,2% і становить 65 889, майже 63 тис. з яких нараховується в ЄС. Відмічено також 4700 імпортерів органічної продукції в ЄС: в Італії їх кількість становить 1,7 тис, а Німеччині – 1,6 тис., і ці країни очолюють рейтинг.

Щодо споживання, то в Європі цей показник у 2016 р. становить 41 € на душу населення, а щодо самого ЄС – він становить 60,5 Євро. За винятком Швейцарії, яка вже довгі роки є безперечним лідером, він сягнув 274 €, за нею Данія – 227 € та  Швеція – 197 €.

Джерело: efeagro.com
Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів