fbpx
728 x 90

Суниця 2018 — ситуація на світовому ринку

Суниця 2018 — ситуація на світовому ринку

Високий попит і прохолодна дощова погода спричиняють дефіцит та зростання ціни на ринку південної Європи і Сполучених Штатів

Дощ і прохолодна погода обмежують доступність суниці в багатьох районах південної Європи і Сполучених Штатів. Це, у поєднанні зі зростаючим попитом, спричиняє дефіцит на ринку та зростання цін. У Каліфорнії урожай постраждав від дощу, а це перерва у зборі та відсутність стабільних поставок. Спостерігається певний дефіцит також і з огляду на те, що сезон був на завершальній стадії у Флориді і Мексиці. В Італії прохолодна погода спричиняє обмеження обсягів і ціни досягають 10 за кілограм. Іспанський сезон характеризується опадами, хмарами та низькими температурами. Ці погодні явища обмежують врожай і підвищують вартість ягоди. Ціни в Німеччині також зросли, особливо напередодні Великодня. Ізраїльський сезон добігає кінця в найближчі місяці, але великі обсяги все ще очікуються.

Sun1_10_04_18

США: Високий попит на першу суницю з Каліфорнії

Дощова погода в Каліфорнії впливає на ринок суниці. Це спричиняє перерву у зборі та відсутність стабільних поставок. Спостерігається певний дефіцит також і з огляду на те, що сезон є на завершальній стадії у Флориді і Мексиці. Через опади відстані, на які може подорожувати суниця, обмежені. Трейдери реагують на це, транспортуючи ягоди на не дуже далекі відстані. «На сьогодні попит переважає пропозицію, тому що є райони, де сезон добігає кінця, і вони не мають достатньої кількості ягоди високої якості, щоб поставляти в роздрібну торгівлю», — зазначає трейдер. Результат усіх цих змін відображається на цінах, які є вищими.

Італія: високі ціни через дефіцит пропозиції

Площа насаджень залишається стабільною — 3600 га. Регіони Базиліката (Basilicata) і Кампанія (Campania)  є найбільшими виробниками. У Кампанії виробники захистили рослини від морозів у лютому, однак, за словами трейдера, близько 30% продукції все-таки було втрачено. Врожай ранніх сортів почався наприкінці березня. Виробники в Сардинії очікують сезону з оптимізмом, особливо тепер, коли пропозиція з Іспанії зменшилася. Сезон на острові почався в грудні і триватиме до червня. Врожай суниці з відкритого ґрунту почне надходити на початку квітня. У перший тиждень квітня ціна на оптовому ринку зросла до 10 € за кілограм. На початку сезону, у лютому, ціна становила 2,50 € за кілограм. Якщо виробництво збільшиться у зв’язку з потеплінням, ціни знову падатимуть.

Іспанський сезон відрізняється прохолодною погодою, дощем та хмарами

Поточний сезон відзначається рясними опадами, хмарними днями та низькими температурами. Багато виробників змушені знищити частину виробництва через проблеми з сірою гниллю, викликані високою вологістю в теплицях. Через такі погодні умови обсяг продукції значно зменшився, у середньому до 20%, порівняно з попередньою кампанією. Тож не дивно, що ціни вищі, ніж  минулого року. Виробники відзначають, що вони стикаються з меншою конкуренцією з боку інших країн через погану погоду по всій південній Європі, особливо в Італії та Франції. Очікується, що сезон у північноєвропейських країнах розпочнеться пізніше, що дозволить іспанським виробникам розширити свій експортний сезон, відправляючи ягоди на ці ринки перш, ніж вони перейдуть на власну продукцію.

Франція: сорти з продовгуватою формою ягоди нині найбільш поширені

Постачання на ринку значно сповільнилося, але нині достатні обсяги надходять з південної частини Західної Франції. Особливо це стосується сортів з продовгуватою формою плоду, таких як Gariguette та Ciflorette. Круглі суниці ще не з’явилися на ринку. Зовнішня температура і вологість сильно коливаються, і суниця дуже чутлива до них, тому якість продукції є середньою.

У Німеччині ціна зростає через відкладені відвантаження

Наслідки холодних температур в південній Європі також чітко помітні на німецькому ринку суниці, що у поєднанні з високим попитом напередодні Великодня, викликало значне зростання цін протягом останніх тижнів. Це стосується не тільки іспанської та італійської суниці, але і голландської тепличної суниці, якою сьогодні торгують переважно на німецьких оптових ринках. Ціни, що коливаються від 4 до 5 € за 500 г (оптова ціна), не були рідкісними за останні кілька днів.

Ізраїль закриває сезон великими обсягами

Ізраїльський сезон добігає кінця в найближчі місяці, але великі обсяги все ще очікуються. Велика пропозиція корелює з відносно низькими цінами на цей час сезону. У супермаркетах суниця коштує від 2 до 3 € за кілограм. Більшість суниці вирощують у тунелях або теплицях, з повільним переходом до тепличного вирощування. Дослідження показують, що вища врожайність в найбільших районах вирощування досягається за вирощування на стелажах в теплицях.

Австралія є самодостатньою

Останні статистичні дані показують, що суниця дала найбільші надходження. Обсяг збільшився на 26%, а вартість — на 33%. Квінсленд (Queensland) є найбільш важливим районом вирощування, що забезпечує 37799 т, або 41% від загального обсягу. Експорт продовжує зростати і становить 3881 т в кампанії 2016/2017 років. Сінгапур був найбільшим покупцем з часткою 24%. Вперше за останні роки не ввозили суницю. Можливе цілорічне вирощування, тому що є врожай як на півдні, так і на півночі.

Джерело: freshplaza.com
Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів