fbpx
728 x 90

UFP Cluster – співпраця задля спільної мети!

Міжнародний ягідний семінар: “Закладання насаджень, сертифікація, захист, живлення, зрошення, запилення суниці, малини і ожини та вимоги до якості органічної продукції для заморожування”.

22 лютого 2018 р. у місті Малин (Житомирстка обл.) на базі заводу із шокової заморозки ТОВ «Сі Мілк» пройшов міжнародний ягідний семінар: “Закладання насаджень, сертифікація, захист, живлення, зрошення, запилення суниці, малини і ожини та вимоги до якості органічної продукції для заморожування”.

Організатором семінару виступив UFP Cluster. Інформаційну підтримку забезпечував ProfiHort Media. Спеціальні партнери – Agritechno Fertilizantes та «БТУ-Центр».

Відкриваючи захід до учасників семінару звернувся Іван Котяш засновник UFP Cluster. Він охарактеризував основні напрямки діяльності кластеру, його структуру і роль у становленні України як потужного гравця на міжнародному ягідному ринку. Потому представив партнерів, а це і транспортна компанія Renamax Logistic і охоронна компанія «Гарант Груп», і медіа ресурс ProfiHort Media. Коротко зупинився на сучасних світових тенденціях галузі та озвучив основні вимоги до ягідної продукції для експорту. Висловив задоволення від якісного і широкого представництва учасників семінару, побажав усім плідної роботи і запросив усіх охочих до співпраці та обміну інформацією. Адже девіз UFP Cluster — це відкритість.

Про необхідність і важливість агродіагностики поля і на її базі ретельної підготовки ділянки перед закладанням ягідника, та яку допомогу у цьому виробничникам може надати компанія AgriLab розповів к.с.-г.н., головний агрохімік компанії Олексій Тарасенко. Від присутніх одразу прозвучали запитання стосовно вартості послуг. Усе буде залежати від конкретного замовлення: розміру ділянки, її віддаленості, переліку культур. Адже компанія надає повний спектр послуг з обстеження ділянки, відбору проб, агрохімічного аналізу ґрунту (який до речі роблять в американській лабораторії) та надання рекомендацій з удобрення.

Керівник відділу регіонального маркетингу компанії «Байєр» Ігор Тарушкін ознайомив присутніх з «Серенадою» — новим високоефективним біофунгіцидом для захисту ягідних насаджень.

З кожним днем збільшується кількість охочих серед виробників та переробників ягідної продукції які бажають сертифікувати своє виробництво. У цьому контексті дуже доречною та інформативною була доповідь аудитора Global G.A.P. та НАССР Юлії Грифцової. Яка закликала ягідних бізнесменів активніше працювати у цьому плані, адже це вимога сьогодення. Вона висловила готовність допомагати їм у цьому консультаціями.

Родзинкою ж семінару була екскурсія цехами заводу з глибокої заморозки ТОВ «Сі Мілк». Під час якої присутні ознайомились з сучасним обладнанням яке тут використовується, дізналися про всі етапи виробничого процесу з виготовлення замороженої продукції. Як кажуть краще один раз побачити аніж сто разів почути. Тому ще раз запрошуємо усіх бажаючих в гості.

Цілий ряд факторів стоїть на заваді якісного запилення квіток ягідних культур, а це і погіршення якості плодів, і недобір врожаю. І тут на допомогу бджолам, яких традиційно облюбували наші садівники можуть прийти джмелі (Bombus). Завдяки використанню в насадженнях цих комах урожайність може збільшуватись на 20—30 %. Саме про це учасники семінару дізналися з доповіді виконавчого директора компанії «Жива країна» Богдана Мазнітського. Тема ця досить нова, а тому дискусія була цікавою та гарячою. Найбільш активні її учасники отримали у подарунок вулик з джмелями.

Далі слово взяли крупні європейські виробники садивного матеріалу. Зокрема, менеджер з продажів нідерландської компанії Flevoplant Erik Dekker представив сорти суниці садової власної селекції. Доповідач детально охарактеризував господарсько-біологічні особливості нових сортів та надав агротехнологічні рекомендації щодо можливостей їх вирощування на українських полях та в спорудах закритого ґрунту (теплиці, тунелі та ін.).

Завідувач лабораторією мікроклонального розмноження італійської компанії Battistini Vivai Romano Roncasaglia у своїй доповіді зупинився на перевагах використання, в сучасних технологіях вирощування плодів, безвірусного садивного матеріалу. А поділитися наші партнери і колеги з Італії мають чим. Завдяки накопиченому за 60 років існування фірми досвіду, вони є справжніми профі у цій справі та можуть задовольнити вимоги найвибагливішого покупця. Адже постачають на глобальний ринок безвірусні саджанці плодових і ягідних культур, як традиційні так і в касетах чи горщечках. З реакції слухачів стало зрозуміло, що його наполегливість була недаремною і дехто, можливо, задався ідеєю створити щось схоже в Україні.

Варто відмітити непідробний інтерес українських професійних виробників садової продукції до якісного садивного матеріалу, це помітно з того скільки різноманітних, іноді навіть провокативних, запитань лунало в залі.

Найпроблемнішим місцем органічного виробництва ягід є система захисту та мінерального живлення рослин. Адже ця технологія передбачає використання лише біологічних препаратів. Які саме, в який час, в які нормі, за якої температури — все це та багато іншої корисної виробничнику інформації прозвучало з вуст менеджера з розвитку плодово-ягідного напрямку ТД «Ензим-Агро» Артема Лакомського.

Нині усі професійні гравці садівничого бізнесу розуміють важливість раціонального використання води, адже окрім економії це ще й турбота про майбутні покоління, оскільки вода — це головне багатство нашої планети. Для ефективного управління поливами ягідних насаджень керівник компанії «Акватек» Олександр Павелківський рекомендував застосовувати сучасні вологоміри ґрунту (тензіометри, електронні вологоміри та он-лайн станції моніторингу вологості ґрунту). Дані прибори позитивно себе зарекомендували в ягідниках на різних типах ґрунтів на відкритих і захищених ділянках.

Директор ДП «Проектно-технологічне бюро» Сергій Рябков надав присутнім покрокову інструкцію, як створюючи новий ягідник отримати право на компенсацію із бюджету витрат: по закладенню ягідних насаджень та догляду за ними до вступу у плодоношення; із встановлення систем краплинного зрошення та за будівництво водонакопичувальних басейнів. Для цього суб’єкт господарювання повинен підписати договір з проектною організацією. За словами доповідача їхнє «бюро» має усі необхідні дозволи, сертифікованих фахівців та багатий досвід для здійснення такої діяльності. У підтвердження навів перелік уже реалізованих проектів по створенню насаджень чорниці щиткової та їх зрошенню на площі понад 450 га. Учасників семінару, звісно, зацікавила ця інформація, оскільки в 2018 р. багато хто з них планує розпочинати свій ягідний бізнес або ж розширяти існуючі площі. Тому така державна підтримка у вигляді компенсації витрат буде дуже доречною.

У продовження розмови про зрошення спеціаліст компанії «Атмосфера» (Atmosfera TM) Надія Самко, представила свій досвід з реалізації проекту автономного живлення водяних насосів системи зрошення в ТОВ «Беррі Органікс» за допомогою сонячних панелей, як альтернатива або додаток до дизельного генератора. Встановлення можливе в місцях де немає можливості підключитись до електричної мережі.

На завершення роботи директор UFP | Trade Павло Яковлєв, розкрив присутнім секрети щодо вимог до якості ягідної продукції для заморожування. Маючи багатий досвід торгівлі конкурентоспроможними на європейському ринку замороженими ягодами і завдяки яскравій професійній презентації свого виступу, доповідач зумів привернути увагу вже втомлених але задоволених, чи то закінченням насиченого інформацією дня, чи то розкриттям нових горизонтів у бізнесі та щасливих учасників цієї без сумніву важливої події.

Загалом, спілкування на семінарі відбувалося в невимушеній обстановці, усі доповіді викликали жваву дискусію і супроводжувались масою запитань, що дало можливість вияснити усі проблемні місця які виникають у виробників під час ведення діяльності. В перервах семінару учасники мали змогу про дегустувати сунично-малинове смузі власного виробництва, встановити нові контакти, обговорити можливості співпраці та ін.

Організатори семінару вдячні всім учасникам за виявлений інтерес. Будемо раді якщо отримана на заході інформація допоможе прийняти правильні рішення та сприятиме розвитку вашого бізнесу задля досягнення спільної мети — розквіту України.

Profihort
ADMINISTRATOR
PROFILE

Радимо також прочитати

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Останні новини

Найбільш коментарів